Korisne informacije

 

Kada putovanje postane izazov, ponekad i najmanja pomoć može mnogo toga da promijeni. Zadovoljstvo nam je da vašu posjetu učinimo ugodnom, udobnom i bezbrižnom.Prije vašeg dolaska,možete provjeriti vremensku prognozu klikom na naš meteo.

Kada planirati posjetu

Ljeto je najdinamičniji period za Banja Luku. Mnogi lokalni i međunarodni događaji privlače brojne posjetioce širom svijeta. Za one koji vole ispunjen i uzbudljiv raspored, ljeto je najbolji period za posjetu.
Jesen je period žetve i pripremanja za zimu. Broj posjetilaca se smanjuje, ali se lokalne svečanosti nastavljaju. Posjeta u jesen je mirnija, opuštenija, i udobnija, pogotovo što je temperatura niža u iščekivanju zime.

Zima je najusporeniji period za gradski život u Banja Luci. Kalendar za mjesec januar je gotovo posve crven od broja praznika koje lokalno stanovništvo praznuje. U praznike spadaju Božić, Nove godine i nekoliko nacionalnih praznika. Naravno, za ljubitelje zimskih sportova, snježne planine su uvijek spremne za posjetioce u toku zimskih mjeseci.

Proljeće u Banja Luci se prepoznaje po prekrasnom drveću magnolije i raznolikom cvijeću koje unosi blještavilo boja u svakodnevni život. Proljeće nije samo buđenje flore, već i buđenje gradskog života.

Vize

Prije nego se odlučite posjetiti Bosnu i Hecegovinu (BiH), preporučujemo da kontaktirate lokalnu ambasadu Bosne i Hecegovine u vašoj zemlji kako biste više saznali o zakonima i propisima oko ulaska u BiH.
Za sve informacije o ulasku u zemlju, boravku, i međunarodnoj zaštiti stranaca u Bosni i Hercegovini, molimo vas da posjetite:

www.sps.gov.ba
www.mvp.gov.ba

Kada ulazite u BiH i Banja Luku

Bosnia and Herzegovina (BiH)
Uz odgovarajuću papirologiju, ulazak u Bosnu i Hecegovinu, ne predstavlja poseban izazov. Prije putovanja, provjerite sa Ambasadom Bosne i Hercegovine zakone i propise oko ulaska u zemlju. Za više informacija, posjetite OVDJE.

Bez obzira na način putovanja, tražite da vam se stavi ulazni pečat u pasoš na graničnom prelazu. U zavisnosti od državljanstva, možda nećete dobiti pečat, ukoliko ne budete insistirali. Imigracione vlasti obično stavljaju pečat u pasoše u ulaznoj luci ili na graničnom prelazu, kao sastavni dio imigracione kontrole ili carinskog postupka. Pečat je potreban radi kasnije registracije i dobijanja bijelog kartona u policiji grada koji posjećujete. Ukoliko putujete u više gradova, jedna registracija je dovoljna za sva mjesta u zemlji. Ukoliko ste odsjeli u hotelu, hotelsko osoblje će prijaviti vaš boravak u BiH u vaše ime.

Prelazak granice u Bosnu i Hercegovinu ponekad može da bude komplikovan. Lokacija na kojoj je smještena pogranična kontrola često ima manjak prostora i prouzrokuje zagušenje saobraćaja, naročito kamionima. Nema potrebe da čekate u koloni sa kamionima. Ako je moguće, pokušajte zaobići kamione i kretati se sa ostalim manjim vozilima ka kućicama za pograničnu kontrolu. Zaobilaženje kamiona često znači vožnju u suprotnoj traci sa vrlo malo prostora za kretanje. Najveće gužve u saobraćaju osjete se za vrijeme uskršnjih i božićnih praznika.

Banja Luka
Po dolasku u Banja Luku, morate da obavite nekoliko stvari kao stranac koji ulazi u Bosnu i Hecegovinu.

U roku od 48 sati, morate da se prijavite u Odjeljenje za strance, MUP (Policijska stanica), sa sjedištem u centru grada.

Bijeli karton koji vam izda Odjeljenje za strance čuvajte zajedno sa pasošem. On vam služi kao kratkoročna boravišna viza u trajanju od 90 dana.

Zdravlje i bezbjednost

Gradska bezbjednost
Banja Luka je jedan od najsigurnijih gradova u Bosni i Hercegovini. Vjerovatnoća da budete pokradeni ili napadnuti je zanemarljiva. Upoznavanje Banja Luke noću je jednako prijatno kao i u toku dana. Međutim, kao i svugdje, savjetujemo da pripazite na okruženje.

Zdravlje
Kada je zdravlje u Bosni i Hercegovni u pitanju, nema razloga za brigu. Vjerovatnoća da se zarazite putujući je veoma mala.

Generalno, voda iz slavine je veoma čista, a hrana ne predstavlja nikakav rizik. Čistoća I dobra higijena su važne odlike Bosne i Hercegovine.

U slučaju da vam zatrebaju usluge farmaceuta, potražite “Apoteku.” Većina farmaceutskih kuća raspolaže lijekovima u širokoj upotrebi, po relativno niskim cijenama.

Novac

Valuta
Valuta Bosne i Hercegovine je Konvertibilna Marka (BAM), simbol KM. 1 KM = 100 feninga.
Novčanice su u apoenima od 200 KM, 100 KM, 50 KM, 20 KM, 10 KM.
Kovanice su dostupne u apoenima od 5 KM, 2 KM, 1 KM, 50, 20, 10 and 5 feninga.
I Evri su u sve većem opticaju.Kurs Evra 1EUR~1,95KM.

Kreditne/debitne kartice, bankomati
Kreditne kartice se prihvataju na mnogim mjestima. Postoje i brojni bankomati širom grada.

Radno vrijeme banaka
Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 19:00
Subota: 8:00 – 13:00
Nedjelja neradna.

Mjenjačnica
Zamjena strane valute se može obaviti u bilo kojoj banci u Banja Luci.

Planiranje budžeta

Posjeta Banja Luci ne samo da je prijatno iskustvo, već je i relativno povoljno. Ukusno jelo u dobrom restoranu koštaće od 10-15 evra po osobi. Međutim, postoji i nekoliko ekskluzivnih restorana sa visokim cijenama. Priuštite sebi makar jednu posjetu ekskluzivnom restoranu i vidjećete da je jedno takvo iskustvo vrijedno te cijene. Brza hrana se može naći svugdje u gradu po cijeni od 1-3 evra. Tržnice su uvijek prepune poljoprivrednih prozivoda po veoma prihvatljivim cijenama. Prevoz unutar i van grada je veoma povoljan. U Banja Luci, vožnja autobusom u jednom pravcu košta oko 1 evro. Cijena taksi usluga kreće se od 2.5 – 10 evra u zavisnosti od destinacije.

Hotelske cijene variraju u zavisnosti od veličine i lokacije. Ono što je povoljno za vaš budžet, jeste da je najniža cijena jednokrevetne sobe po noćenju 35 evra, a dvokrevetne 40 evera. Bez sumnje, ima i skupljih mijesta gdje možete odsjesti.

Aktivnosti i razonoda su veoma pristupačne. Cijene variraju u zavisnosti od tipa aktivnosti.

Hrana i piće

Kada je riječ o hrani i piću, Bosna i Hercegovina je idealno mjesto za boravak. Domaća kuhinja je poznata po obilnim porcijama, sa dosta povrća i mesa kao glavni sastojci. Većina namirnica je organskog porijekla i domaće je proizvodnje. Kvalitet domaćih proizvoda i vode je zavidan – pa samim tim i siguran za konzumiranje.

Napojnica (nagrada)
Nije uobičajeno ostavljati napojnicu u Banja Luci. Međutim, ukoliko smatrate da je izraz ‘’zahvalnosti za pružene usluge’’ neophodan, onda je napojnica od 1 do 3 marke i više nego prikladna. To će zasigurno usrećiti radnika restorana ili kafića.

Kupovina

U toku nedjelje, većina prodavnica se otvara u 8 ujutro i zatvara u 8 naveče. Subotom radno vrijeme je nešto kraće, prodavnice se otvaraju u 8 ujutro, a zatvaraju od 1 do 3 poslije podne. Nedjeljom, većina prodavnica ne radi. Međutim, piljarnice – a to su male lokalne prodavnice – često rade duže i većina radi i nedjeljom. Supermarketi su otvoreni do 10 naveče. Tržnice u Banja Luci rade sedam dana u nedjelji od 8 ujutro do 3 poslije podne.

Pokloni i suveniri
Kada se radi o kupovini poklona za one koji nisu u prilici posjetiti Banju Luku, postoji nekoliko suvenirnica:

Dugina radionica i etno galerija
Srpska 14
tel. 051 315 882
fax 051 307 866

Etno galerija je prodavnica koja nudi izuzetne tradicionalne suvenire, kao što su ručno rađena odjeća i kućna dekoracija. Ljubitelji etno odjeće i opreme istinski će uživati u čuvenim opancima – vrsta obuće koja datira još iz doba srednjovjekovnih srpskih kraljeva.

Nešto povoljniji pokloni se mogu naći na lokalnoj tržnici gdje lokalne žene izlažu svoje čuvene rukotvorine. Priglavci, ručno pletene raznobojne vunene čarape tradicionalnog geometrijskog uzorka obavezni su za vrijeme hladnih zima.

Još jedan prigodan poklon je pakovanje crne kafe i domaće šljivovice.

Komunikacije

SLANJE POŠTE
Da biste poslali razglednicu ili pismo, morate da odete do lokalne pošte. Dodatno, slanje paketa je komplikovan postupak i veoma skup. Postoji nekoliko preduzeća koja nude brže usluge slanja.

Pošta (Lokacija Centar)
Kralja Petra 1 Karađorđevića 93
tel. 051 211 336
fax 051 211 304

Cityexpress d.o.o.
Majke Jugovića 24
tel. 051 466 999

DHL expo d.o.o.
Bulevar vojvode Živojina Mišića 2
tel. 051 329 900

Federal Express
Aleja Svetog Save 52
tel. 051 225 380
Ukoliko šaljete ili primate poštu preko brze pošte, dostavljač dolazi na vašu adresu.

PRIJEM POŠTE
Kada očekujete pismo, najčešće će vam biti dostavljeno u poštansko sanduče. Prijem paketa je nešto komplikovaniji. Obično ćete dobiti obavještenje da je stigao paket koji glasi na vaše ime I da ga možete preuzeti u glavnoj pošti. Da biste izbjegli da se paket vrati pošiljaocu, savjetujemo da ga preuzmete u roku od 5 dana od obavještenja. Za potrebe identifikacije, savjetujemo da imate pasoš kod sebe prilikom preuzimanja.

Glavna pošta
Braće Podgornika 45
tel. 051 305 989

TELEFON
Međunarodni poziv je veoma skup.

Da biste ostvarili poziv:
• u Bosnu I Hercegovinu: pozovite +387
• iz Bosne I Hercegovine: pozovite ili 00 ili + – kod države – kod grada bez 0

Za lokalne pozive, telefonske govornice su najbolje rješenje. Telefonske govornice su obično postavljene pored pošte ili željezničke/autobuske stanice. Da biste ostvarili poziv, možete kupiti prilično povoljno telefonsku karticu u pošti ili na kiosku za štampu.

Obavezno provjerite cijenu poziva prije nego što obavite pozive iz bilo kog hotela.

Ambasade i konzulati

Konzulat Austrije
Jovana Dučića 52
Tel. 051 311 144

Ambasada Velike Britanije
Simeuna Đaka 8
Tel./Fax 051 212 395

Generalni Konzulat Republike Hrvatske
Milana Kranovića 1
tel. 051 305 100
fax 051 304 000

Konzulat Republike Francuske
Dr. Mladena Stojanovića 1
tel. 051 303 925
fax 051 303 928

Konzulat Savezne Republike Njemačke
Dr. Mladena Stojanovića 1
tel. 051 303 925
fax 051 303 928

Konzulat Republike Srbije
Vuka Karadžića 6
tel. 051 227 060
fax 051 227 040

Konzulat Sjedinjenih Američkih Država
Jovana Dučića 5
tel 051 211 500
fax 051 211 775

Važni telefonski brojevi

Telefonske informacije 1185
Centar za obavještavanje 121
Policija 122
Vatrogasna stanica 123
Hitna pomoć 124
Tačno vrijeme 125
Pomoć na putu 1282 ili 1288

Putovanje kroz BIH

Putovanje automobilom
Putovanje po Bosni i Hercegovini je veliko vizuelno zadovoljstvo, ali je nešto zahtjevnije za nerve i stomak. Oni koji pate od mučnine prilikom vožnje, treba da ponesu sredstvo protiv mučnine.

Putovanje automobilom kroz planine zimi i u proljeće može da predstavlja izazov usljed obilnog snježnog pokrivača. Prije kretanja na put, obavezno kupite lance za gume. Lanci se mogu kupiti na većini benzinskih pumpi i u supermarketima. Nemojte da se ustručavate da pitate prodavca kako da ih postavite.

Topografske karte zemlje dostupne su na većini benzinskih pumpi.

Putovanje autobusom
U zavisnosti od preduzeća koje nudi autobuske usluge, trajanje putovanja može da varira. Neka preduzeća staju više puta nego li neka druga. Sigurno je da ćete stići na odredište, ali postoji ogromna razlika u vremenu koje se provede putujući. Iz toga razloga, kada kupujete autobusku kartu, tražite najkraći mogući put. U zavisnosti od dužine trajanja puta, autobus može da ima najmanje jedno stajanje.
Napomena: Postoje vozači pušači i nepušači. Oni koji imaju zdravstvenih problema treba da se raspitaju o vozaču prilikom kupovine karte.

Preuzeto sa banjaluka360.com

 
trivago


TRN WEATHER

© 1989 - Restaurant “Viktorija” / 2011 - Hotel “Vila Viktorija”. All Rights Reserved.

Call Viber