Izlet – Zelenkovac, Balkana

 

Balkana

Jezerski dio kompleksa čine dva ovalna vještačka jezera, malo i veliko, ukupne površine 56.000m2. Jezera su izgrađena 70-tih godina prošlog vijeka, a napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u rijeku Vrbas.

U julu i avgustu temperatura vode u malom jezeru dostiže ugodnih 20°C, pa je tada jezero pogodno za kupanje u njemu. Veliki broj kupača u toplim ljetnim danima čini ovo mjesto živim i frekfencija gostiju u tim danima je znatno veća, što ova jezera i sam kompleks oko njih čini centralnom turističkom destinacijom ovog regiona. Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe, a izdvajamo amur, linjak i pastrmku.
Obzirom da su je sam turistički kompleks Balkana smješten pod obroncima planine Lisine i da ruža vjetrova pogoduje osobama sa kardio-vaskularnim oboljenjima i smetnjama preporuke eksperata su da se laganim šetnjama i boravkom u šumi provodi što više vremena.

Šetnje šumskim stazama i blagim usponima oko samog jezera su izuzetno pogodne i djelotvorne za očuvanje zdravlja i uopšte zdravijeg načina života, pogotovo starijih osoba.

Ljubitelji i sakupljači raznih vrsta gljiva su česti gosti, jer u neposrednoj blizini u određenim danima u godini poznavaoci iz oblasti sakupljanja gljiva uspjevaju da sakupe zavidne količine jestivih gljiva raznih vrsta.

Posjeti web stranicu >>

Zelenkovac

Zelenkovac se nalazi neposredno pored sela Podrašnica i sačinjeno je od doline potoka koji teče kroz borovu šumu. Izuzetno lijepu sredinu je iskoristio g-din Boro Janković i jednu od vodenica proširio i preuredio u umjetničku galeriju “Zašto nije otišao Boro?!”.

Ruku na srce, po kulturnim dešavanjima Zelenkovac prevazilazi Balkanu, a ako ćemo pošteno, i Mrkonjić. Na primjer, već četvrtu godinu (što je mnogima dovoljno da ga nazovu tradicionalnim) se održava Jazz-festival. Manifestacija traje dva dana, a bogami ako bi htjeli da preuveličavaju njegov značaj mogli bi ga krstiti i međunarodnim (međunarodni karakter mu daju grupe iz Beograda, Ljubljane, Njemačke). Bori to nije dosta, pa redovno organizuje “Džipijade” (vožnje terenskim automobilima kroz netaknutu prirodu), “Hajdučke sastanke”, “Hajdučke rastanke”, Likovnu koloniju i jos hrpu drugih događaja.

Posjeti web stranicu >>

 
trivago

© 1989 - Restaurant “Viktorija” / 2011 - Hotel “Vila Viktorija”. All Rights Reserved.

Call Viber